Hypoglykemie (‘hypo’) is een te lage bloedglucosespiegel (< 3 mmol/l). In de meeste gevallen krijgt de patiënt vroege waarschuwingssignalen zoals honger, trillen, zweten, tintelingen rond de mond. Het tijdig nemen van wat suiker zorgt er veelal voor dat de verschijnselen weer verdwijnen.
Als er niet wordt opgetreden wanneer de eerste verschijnselen van hypoglykemie zich voordoen, volgen ernstiger verschijnselen zoals verminderde cognitieve functies, bewustzijnsdaling, convulsies en coma. Patiënten die bewusteloos raken door hypoglykemie moeten met spoed worden behandeld.
Glucose is de brandstof waar de mens op ‘draait’. De hoeveelheid glucose in het bloed wordt door een ingewikkeld fysiologisch proces bepaald, waarbij de afgifte van het hormoon insuline een cruciale rol speelt. Als er in het lichaam iets mis is met de insulineproductie of -regulatie, zoals bij mensen met diabetes mellitus, vergroot dat de kans op glucoseschommelingen en daarmee de kans op hypoglykemie.
Doordat er tegenwoordig bij mensen met diabetes wordt gestreefd naar een scherpe regulatie van de bloedsuikers, is de hypoglykemie een beruchte complicatie geworden. Ook mensen die geen diabetes hebben, kunnen een hypo krijgen. De ernst daarvan valt meestal mee.