Het diagnostisch traject, van soa-poli tot hiv-diagnose

Verpleegkundige Verpleegkundige specialisten

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Voorbeelden van soa’s zijn: chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis, gonorroe, hepatitis B, syfilis en een infectie met hiv, dat aids veroorzaakt.
Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. Bij de soa-polikliniek van de GGD kunnen hoogrisicogroepen terecht voor gratis soa-onderzoek en indien nodig behandeling of verwijzing.
De soa-polikliniek van de GGD is een aanvullende voorziening op de huisartsenzorg om soa- en hiv-infecties bij risicogroepen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen.
Het doel is uiteindelijk verdere verspreiding te voorkomen.
Doelgroepen van de soa-poli zijn onder anderen jongeren, mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers, mensen afkomstig uit een soa/hiv-endemisch gebied en mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa en mensen met wisselende (≥ 3) partners. Voorafgaand aan het soa-onderzoek neemt de verpleegkundige van de soa-poli de anamnese af. Zo wordt duidelijk welke risico’s de cliënt gelopen heeft en welke onderzoeken noodzakelijk zijn. Redenen voor cliënten om te testen zijn onder andere onbeschermde sekscontacten, klachten, zorgen of een gescheurd condoom.

Editie 3, 2014 Download artikel

Inloggen